Vijesti

Think Freedom Novi Sad

U okviru programa Ritma Evrope, u SKCNS FABRIKA 5. maja u 19h otvarila se izložba “MISLI SLOBODA – između danas i sutra”, Edine Selesković.

Misli Sloboda je sveobuhvatni pristup projektu public art-a koji šalje poruku mira i pomirenja iz srca Sarajeva i BiH ka regionu, celoj Europi, Americi i svetu.

     
Ovaj projekat objedinjuje skulpturu, instalaciju, performans, svjetlo, zvuk, film, pisanu reč ali i nove globalne komunikacijske tehnologije kako bi spojio mlade generacije sa univerzalnom snagom savremene umjetnosti. Priznata Bosansko – Američka umetnica Edina Selesković, višestruko nagrađivani režiser i mnogobrojni umetnici pružaju ruke mladim studentima da bi zajedno stvorili umetnički masterpiece i urbani spektakl iz Sarajeva i regije i dele ga sa svjetskim gradovima kako bi se povezali na globalnom nivou i to kroz umjetničko stvaralaštvo….iz Vijećnice do Daag Hammarskjold Plaze u Njujorku…preko Banja Luke, Novog Sada, Zagreba, Kopenhagena i Beča… 2015. – 2019.

Nakon otvaranja izložbe, nastup: Jasna Jovićević i Henrieta Varga. Unikatni spoj savremene fuzije plesa i muzike, jakog individualnog izraza kroz improvizaciju, karateristiše ove dve umetnice. Iako su obe provele i više od dve decenije van Srbije, sada su u Subotici, gde sarađuju i stvaraju nova dela. Njihovim rad je prepleten interakcijom, momentalnom inspiracijom, u traganju za novim oblikom izražavanja.

Izložbu je podržala Ambasada SAD u Beogradu.

Na projektu su učestvovali učenici Gimnazije “Isidora Sekulić”, Karlovačke gimnazije i ŠOSO “Milan Petrović”, kao i studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, studija Scenska arhitektura, tehnika i dizajn.

Leave a Reply