Projekti

Think Freedom na Generalnoj skupštini IAPMC

Edina Selesković, američko-bosanskohercegovačka umjetnica, upravo se vratila iz Poljske, iz manjeg gradića Wielun, gdje je predstavila svoj projekat pod nazivom „Misli sloboda“, koji je krenuo u Sarajevu 2015. godine povodom 20 godina mira u BiH.

Wielun je zapravo član međunarodne asocijacije gradova koji šalju poruke mira u svijetu, a koja je formirana od strane UN-a te broji 110 gradova.

„Ova asocijacija nas je pozvala da predstavimo projekat i da bi pozvali sve svoje gradove od Tokija, Hirošime, Los Angelesa, pa sve do Aučvica i New Heaven Connecticuta, da budu domaćini projekta ‘Misli sloboda’. U maju ove godine projekat je urađen u Novom Sadu, a upravo se spremamo da ga predstavimo i u Banja Luci, 21. septembra“, rekla je za Kameleon Edina Selesković, te pojasnila o kakvom je projektu riječ.

„Radi se o projektu instalacije i ‘public arta’ koji uključuje i saradnju sa djecom. Razgovaram puno sa mladim ljudima i kroz ovaj projekat želim da saznam šta za njih znači sloboda. Cilj je i da podsjetim sve ljude da su riječi sloboda i mir često korišteni, ali da vrlo rijetko razmišljamo o tome šta oni ustvari znače. Te poruke djece stavljam na preko hiljade skulptura koje simbolično dižemo i postavljamo na javne trgove, muzeje i galerije širom svijeta.“

Kako nam je ispričala, Edina želi da projekat završi u New Yorku.

„Već naredne godine krećemo sa gradovima kao što su Skoplje, Ljubljana, da bi 2018. i 2019. godine sve otišlo na Venecijansko Bijenale. Na kraju ovog projekta želimo se pojaviti u New Yorku, ispred ulaza u zgradu UN-a“, kaže nam Edina, te dodaje da su mladi ljudi ključ u cijeloj priči te da njima treba ostaviti budućnost kakvu zaslužuju.

Edina Selesković je inače i direktorica NVO „Radio Kameleon – otvorena mreža ljudskih prava i demokratije“.

Leave a Reply