Sport

SARAJEVO GRAND PRIX 2015

14. juni 2015

Sarajevo Grand Prix je projekat promocije biciklizma i uz podršku Međunarodne biciklističke federacije koji se održava 14. juna 2015. godine. Gradovi domaćini po drugi put su grad Istočno Sarajevo i grada Sarajevo.

U sklopu ove biciklijade, 14. juna oborili smo i Guinnissov rekord u najdužoj liniji biciklista na svijetu – što je ponovo poslalo pozitivnu poruku iz Sarajeva u cijeli svijet. “Oborili smo Guinnessov rekord u broju biciklista koji su prošli kroz cilj, sad nam samo preostaje da pošaljemo snimak u Guinnessovu upravu kako bi rekord bio zvanično potvrđen”, kazao je Muhamed Mizić, glasnogovornik ovog događaja.

Biciklisti rekreativci su u Sarajevo došli iz brojnih gradova BiH: Cazina, Bihaća, Banje Luka, Doboja, Zavidovića, Maglaja, Tuzle, Mostara, Foče, Brčkog, Jajca, Zenice, Boanske Krupe, Sanskog Mosta…Putem online prijave, na ovo se takmičenje prijavilo 1500 biciklista, a na samom startu se prijavilo još oko 500.

Posljednji rekord u broju biciklista oboren je 2010. godine u Kaliforniji kada je bilo prijavljeno 1300 biciklista, a kroz cilj ih je prošlo 916.

Biciklisti su došli iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, dok su takmičari došli iz 14 zemalja svijeta.

Najbolji i najbrži bh vozač ove godine bio je Mujo Kurtović, koji je i reprezentativac BiH u biciklizmu.
Najmlađi vozač došao je iz Bugarske,Ivan Muharaton koji je za učešće morao dobiti dozvolu Ministarstva Bugarske.

Treće mjesto na Sarajevu Grand Prixu osvojio je srpski biciklista Stefan Stefanović, drugo mjesto izborio je rus Sergej Byelik, a prvo mjesto i veliku nagradu SGP-a i žutu majicu Grand Prix osvojio je slovenac Gašpar Katrašnik.

Leave a Reply