Vijesti

Misli sloboda pred slovenačkom publikom: Edina Selesković oduševila Ljubljanu

<div class="uvod uvod-clanka hidden-xs">Gradonacelnici Ljubljane i Sarajeva, Zoran Jankovic i Abudulah Skaka, otvorili su u Gradskoj vijecnici Ljubljane otvorili su izlozbu americke umjetnice bh. porijekla Edine Seleskovic. Slovenackoj publici predstavljen je projekt "Misli Sloboda" koji je sinoc iz Ljubljane poslao poruku mira i slobode ka cijeloj Europi, Americi i svijetu.</div>
<div class="uvod uvod-clanka hidden-xs"></div>
<div class="tekst clanak_magazin">

Ovaj projekt objedinjuje skulpturu, instalaciju, performans, svjetlo, zvuk, film, pisanu rijec ali i nove globalne komunikacijske tehnologije kako bi spojio mlade generacije sa univerzalnom snagom savremene umjetnosti. Projekt je iniciran u gradu Sarajevu 2015. godine,a sada putuje u 30 gradova svijeta povezujuci mlade ljude i suvremenu umjetnost, gradove i publiku.

Osmisljen je kao instalacija koja je sacinjena od vise hiljada elemenata, skulptura mira, izradenih pojedinacno od metala srebrene boje i postavljenih u impresivnoj formaciji jata u pokretu slobode bez granica: uvijek sa pogledom ka naprijed ka boljoj i svjetlijoj buducnosti. Svaki dio instalacije predstavlja snazan simbol, jer su skulpture formirane iz dvije metalne trake kao dvije ruke koje se spajaju ili dvije poruke koje se savijaju u prepoznatljivi oblik ptice. Ipak, ovaj projekt je vise od estetskog aspekta samih skulptura i instalacije, jer svaki element nosi na svojim krilima rukom pisane poruke.

U prepunoj Vijecnici Grada Ljubljane, svoju podrsku i ucesce u projektu pruzili su studenti arhitekture i likovne akademije koji su zajedno sa Edinom dizajnirali instalaciju jedinstvenu za prostor ove barokne zgrade. Ucenici srednjih skola imali su priliku razgovarati sa Edinom o umjetnosti i nacinu na koji ona rusi granice oko sebe, kroz seriju predavanja. Ucenici iz svakog grada gdje je instalacija predstavljena pozvani su da pisu o tome sta za njih znaci sloboda i kako oni vide svoju buducnost s njom. Ove poruke instalacija nosi sa sobom i one nastavljaju svoj put dokazujuci univerzalnu snagu umjetnosti novim generacijama. Projekt je podrzala americka ambasada u Sloveniji.

Edina Seleskovic rodena je u Tuzli, a od 1991. godine zivi u SAD-u. Diplomirala je na akademiji Corcoran School of Art na odsjeku skulpture. Njeni radovi bili su izlozeni na vise od 50 samostalnih i grupnih izlozbi u SAD-u, Aziji i Evropi. Dobitnica je mnogih svjetskih priznanja, a sada zivi i radi u New Yorku, Sarajevu i Tuzli.

Leave a Reply